Webinars 2025
Onze webinars zijn laagdrempelige online bijeenkomsten waarin we kennis delen, regelmatig gastsprekers uitnodigen en met elkaar in gesprek gaan over actuele thema’s. Tot de zomervakantie zijn de volgende webinars gepland:
Donderdag 20 maart – 15.30 – 17.00u
De economische waardering van duurzaam gebruikte grond
Dit webinar gaat over herwaardering van duurzaam gebruikte grond. Men denkt vaak aan afwaardering, maar kan deze grond ook worden opgewaardeerd?
Donderdag 22 mei – 15.30 – 17.00u
Rol van True Value en True Pricing in transitie naar een groene economie
Dit webinar gaat over de vraag hoe we de economie kunnen sturen om vergroening te versnellen. Wat is het verschil tussen True Value en True Pricing?
Donderdag 10 juli – 15.30 – 17.00u
Hoe organiseer je financiering in gebiedsprocessen?
Dit webinar gaat over het geld dat nodig is om een gezamenlijk plan in gebiedsprocessen om te zetten in resultaten. Hoe breng je de financiën bij elkaar zodat je aan de slag kunt?
Meedoen? Stuur een mail naar info@biodiversityinbusiness.eu en u ontvangt de digitale link voor deelname.
Bijeenkomsten 2025
Training Gebiedsprocessen in het Landelijk Gebied
Deze training start op 31 januari. Deze training wordt ook in 2026 en 2027 aangeboden. Kijk voor informatie op de website van de Wing Praktijkschool.
Er zijn ook losse modules van de training te volgen op de volgende data: 14 maart, 21 maart, 4 april en 17 april.
Neem voor meer informatie over de modules contact op met Frederiek van Lienen.
Bijeenkomsten Netwerk Duurzame Pacht
Voor het komende jaar staan de volgende bijeenkomsten op ons jaarprogramma:
12 februari – bijeenkomst #1
28 mei – bijeenkomst #2
17 september – bijeenkomst #3
6 november – bijeenkomst #4
Meer informatie over het Netwerk Duurzame Pacht kunt u contact opnemen met Gertjan Wilpshaar.
Netwerk Duurzame Pacht
Het Netwerk Duurzame Pacht is een netwerk voor professionals die werken met pacht en grond in het landelijk gebied. Het netwerk wordt ondersteund door een kernteam bestaande uit Biodiversity in Business, Machtelijn Tempelman (FPG) en Michiel de Koe (LBP Sight). Het netwerk bestaat nu uit meer dan 500 leden die interesse hebben in de ontwikkeling van tools en afspraken rondom pacht die duurzaam grondgebruik ondersteunen.
U kunt zich aanmelden voor dit netwerk via gertjan@biodiversityinbusiness.eu
Beoordelen van bedrijfseconomische haalbaarheid van duurzame oplossingen
Biodiversity in Business kan helpen inzichtelijk te krijgen of veranderingen binnen het bedrijf haalbaar zijn. Wij kijken vanuit het hele bedrijfsmodel: van inkomsten en uitgaven tot strategische partners en klantenrelaties. Dit geeft een compleet beeld, waarmee u vervolgens een richting kunt kiezen en focus kunt aanbrengen in al uw activiteiten.
Ook ontwerpen wij (natuurlijke) oplossingen om meervoudige waarde van veranderingen te vergroten. Wij geven advies voor aanpassingen van uw bedrijfsvoering aan een veranderende omgeving of om uw duurzaamheidsambitie te implementeren.
Omdenken en innoveren van bedrijfsproposities
Bedrijven creëren vaak meerdere waarden, maar zijn zich hier niet altijd van bewust. Een boer maakt bijvoorbeeld een smaakvol product, maar beheert ook het landschap of draagt bij aan een leefbaar platteland. Wij helpen bedrijven en organisaties met het formuleren van dit zogenaamde meervoudig waarde aanbod. Om vervolgens te kijken voor wie deze waarden interessant zijn.
Oplossingen waarbij meerdere belangen worden gediend resulteren vaak in nieuwe klantengroepen en strategische partnerschappen. Zo innoveren wij bedrijfsproposities.
Ontwikkelen van strategieën, instrumenten en kennisproducten voor transitie
Wij kijken verder dan de symptomen aan de oppervlakte en proberen tot de kern van het achterliggende probleem te komen. Op die manier vinden wij ‘systeemknelpunten’ die transities tegen houden.
Een voorbeeld hiervan zijn de grondposities en de grondprijzen die belemmerend zijn voor de verduurzaming van de landbouw. Voor boeren die willen verzduurzamen zijn de hoge financiële lasten van het beschikbare aanbod van grond vaak een belemmering. Toegang tot betaalbare grond is dus een systeemknelpunt. In opdracht voor een aantal maatschappelijke partijen, werkt Biodiversity in Business (in samenwerking met anderen) aan een financieel instrument om toegang tot land voor boeren te verbeteren.
en zoeken naar strategieën, instrumenten en kennisproducten om die knelpunten op te lossen.
Realiseren van duurzame resultaten door nieuwe combinaties
De kern van het werk van Biodiversity in Business is het samenbrengen van perspectieven, kennis en belangen: het ondernemersperspectief, het systeemperspectief, het beleidsperspectief, ecologische kennis, (bedrijfs)economische kennis, belangen van ondernemers, belangen van instituten en gebiedspartijen.
Door nieuwe combinaties creeren wij oplossingen en laten we zien dat win-win situaties mogelijk zijn.
Onderhandelen met- en samenbrengen van stakeholders in gebieden
Wij werken graag vanuit de context van een gebied. Mensen hechten waarde aan het gebied waar ze wonen en werken. Gebiedspartijen, ondernemers en bewoners in het gebied hebben een gezamenlijk belang om het gebied, hun achtertuin, leefbaar te houden.
Wij dagen uit ondernemers oplossingen te formuleren voor uitdagingen in het gebied. En vanuit de gezamenlijke uitdagingen zoeken we manieren waarop de oplossingen die ondernemers aanbieden te verwaarden.
Zo ontstaan er nieuwe verdienmodellen en samenwerkingsverbanden.